Párizs és Los Angeles a 2024-es,és 2028-as olimpiai játékok helyszínei!

A múlt héten vált biztossá, amit addig is tudni lehetett,hogy egyszerre két olimpia helyszínéről döntenek Limában, a NOB közgyűlésén. Párizs és Los Angeles már harmadszor rendezhet Olimpiai Játékokat. 1900-ban Párizs a világkiállítás árnyékában rendezte meg a versenyeket, még csak 26 ország részvételével. Itt a diszkoszvető Bauer Rudolf volt az egyetlen aranyérmünk szerzője. A második olimpiát 1924-ben rendezte meg Párizs, ahol már 44 ország fiataljai versenyeztek egymással. Itt két aranyérmet nyertek a magyarok. Halasy Gyula sportlövészetben, míg Posta Sándor kardvívásban volt első. Los Angeles először 1932-ben rendezhetett olimpiát, ahol már 6 aranyérmet nyertek a magyarok:Énekes István Ökölvívás,Pelle István tornász(két versenyszámban)Jekelfalussy-Piller György kardvívás egyéni és csapatversenyben,és a vízilabdacsapat. 1984–ben sajnos csonka olimpiát rendeztek Los Angelesben,mivel a szocialista országok-
párthatározatot végrehajtva,válaszul a Moszkvai olimpia nyugati országok jó részének bojkottjára válaszolva nem vehettünk részt a világ legnagyobb sporteseményén!
Csak egy megjegyzés a végére: ezzel,hogy két világvárosnak adták oda az olimpia rendezési  jogát,megbukott a Thomas Bach NOB elnök Agenda 2020 elnevezésű programja,amely nem a  giga,hanem a több városban,nem horror áron rendezett olimpiák helyett lett volna alternatíva és esély a kisebb országoknak is olimpiát rendezni.

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.