Zuglói sportlegendák, akikre büszkék lehetünk

A kerületi nagyegyesületekben olyan sportolók eredményeit jegyezhettük fel, akik a nemzet sportjának meghatározói voltak és vannak közülük, akik aktívan még ma is azok. A rég- és közelmúltba nézve olyan sportolók nevei köthetők Zuglóhoz, mint a BVSC-s háromszoros olimpiai bajnok Papp László ökölvívó, Dr. Fenyvesi Csaba vívó,Székely Éva, Littomericzky Mária, Gyenge Valéria úszók, Szécsi Zoltán vízilabdázó, vagy a Zuglóban élő Szekeres Pál paralimpiai vívó és a ma is aktív Szabó Gabriella kajakozó, valamint Szász Emese vívó is.

Zugló önkormányzata sajnos csak az utóbbi másfél évtizedben ”fedezte fel” és ismerte el kiváló sportolóink eredményeit. Ennek kifejezésére díszpolgári kitüntetésben részesítette az olimpiai bajnokok közül Ambrus Miklós vízilabdázót, Berki Krisztián tornászt, Kökény Roland és Szabó Gabriella kajakozókat és Szász Emese vívót.

A dicső múlttal rendelkező klubok közül (1888-ban alapították) a részben Zuglói MTK sportolója volt a máig legeredményesebb vívó Gerevich Aladár, aki 7 olimpiai aranyat nyert, de ide sorolandó Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, Hidegkuti Nándor, és Lantos Mihály olimpiai bajnok labdarúgók (utóbbiról van a Csömöri úti sportpálya elnevezve) és a sakkozó olimpiai bajnok Polgár Judit, Polgár Zsófi, és Polgár Judit, valamint Portisch Lajos.

Az 1899-ben alapított Postás SE is veretes múlttal rendelkező egyesület, amelynek versenyzői az olimpiákon 4 ezüst és 6 bronzérmet szereztek: a tornász Makray Katalin és Császár Mónika – többek között. De az asztaliteniszező világ és Európa bajnok Klampár Tibor is Postás versenyző volt.

Az első magyar sportklub, a MAC is zuglói székhelyű, (1875-ben alapították!) kiváló sportmúltat tudhat magáénak, olimpiai bajnokai: Németh Ferenc öttusázó, Dr. Szívós István vízilabdázó, és a régmúltból Tarics István vízilabdázó, Németh Imre kalapácsvető, Bóbis Gyula birkózó, Terstyánszky Ödön vívó voltak olimpiai aranyérmesek. E felsorolás ad reményt arra, hogy a kerületi sporthagyományok folytatódnak és az is remélhető, hogy Zuglónak fontos a világversenyek eredményessége azért, hogy példaképeket lehessen a fiataloknak felmutatni a múltból és a mából is. E példák adhatnak tartást és büszkeséget a mai generációknak és nemzetünknek.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy egy olyan új nemzedék nőjön fel, akinek a sport mindennapos igényévé válik (talán a mindennapos testnevelés is elősegítheti ezt) és ezáltal kitartóbb, küzdőképesebb, egészségesebb és karakteresebb lesz. A versenysportban elért eredmények ösztönzően hatnak a társadalomra, hatására többen lesznek szabadidő sportolók, egészségesebb életmódot folytatnak és nagyobb eséllyel nevelik majd erre gyermekeiket is, egy egészségesebb nemzet víziójaként.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.