Foci EB a Puskásban 2020-ban!

Tizenhárom városban, köztük Budapesten is rendeznek mérkőzéseket a 2020-as Futball Európa Bajnokságon az új zuglói Puskás stadionban. Három csoport mérkőzést és egy nyolcaddöntő mérkőzést nyert el az MLSZ-Főváros közös pályázatán Magyarország. Az UEFA a legapróbb részletekbe menő, profi dokumentációt és komoly garanciákat követel a pályázat elnyeréséért cserébe.

Néhány érdekes feltétel ezek közül:

  • A stadion környékén létre kell hozni egy szurkolói zónát, ahová csak a jeggyel rendelkezők léphetnek be.
  • Biztosítani kell az ingyenes közmű használatot, ingyen jegyet a meccs és az azt követő napon a tömegközlekedésben a BKV járataira, továbbá az összes elérhető reklámfelületet a mérkőzést megelőző két hétben, megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshelyet. Ez utóbbiaknál konkrétan:
  • Az elvárt minimális szállodai férőhely szám: 21.000 fő/éjszaka. Egyúttal garantálni kell, hogy a szobaárak a mérkőzés előtti, alatti és utáni napokon nem lehetnek drágábbak, mint:

5 csillagos szálloda: 400 Euró/éj
4 csillagos szálloda: 300 Euró/éj
3 csillagos szálloda: 200 Euró/éj

  • Biztonsági, promóciós, védelmi koncepciót kell készíteni.
  • Reptér és a stadion környéke légterének biztonságát garantálni.
  • Csak az UEFA hivatalos kereskedelmi partnerei által forgalmazott termékek és szolgáltatások jogosultak az EB logóinak használatára.
  • Az UEFA használhatja promóciójában Budapest nevét, nevezetességeit, szimbólumait.

Érdemes lehet Zuglónak is felkészülnie a nagy eseményre, talán az önkormányzat is hozhat e néhány napra érvényes ideiglenes rendeletet a helyi vállalkozások érdekében. Már csak azért is, mert várhatóan a későbbiekben is lesznek rangos események a Puskás stadionban, a BOK (régi nevén Syma) csarnokban és a majd megvalósuló, már tervezési fázisban lévő, környéken épülő sport intézményekben. Ezeket a rendeleteket akkor is elő lehet venni, és az esemény napjaira érvényessé tenni.

Egy futball EB marketing értéke felbecsülhetetlen jelentőségű, érdemes a zuglói intézményeknek is felkészülnie erre, az adott lehetőségek határain belül.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.