Vizes Világbajnokság 2017. Budapest, dióhéjban

A vizes sportágakat összevonva, 1973. óta rendezik meg a FINA világbajnokságokat, az idén Budapesten a 17.-et. Július 14-30. között zajlanak majd a versenyek, míg utánuk a Masters („öregfiúk”és lányok) versenyzők augusztus 7-20. között versengenek majd.

Guadalajara (Mexikó) visszalépése után „ugrott be” Magyarország és vállalta a rendezést, azt hogy rekordidő alatt megépíti a verseny helyszínéül a Duna Arénát, valamint felújítja az egyéb versenyhelyszíneket.

Hat sportágban vetélkednek majd 207 ország versenyzői: műugrás, nyílt vízi úszás, óriás toronyugrás, szinkronúszás, úszás, vízilabda.

  • A Duna Arénában 2 db 50 méteres belső medence és egy műugró medence készült el, a lelátókon 12 ezer nézőnek jut ülőhely. Itt rendezik az úszás és a műugrás versenyeit.
  • A Műjégpályán ideiglenesen felállított – csodálatos történelmi környezetben – létesítményben (egy db 50 méteres és egy db 25 méteres medence készül) 5 ezer ember láthatja e művészi sportág képviselőit majd.
  • A felújított margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2 db 50 méteres nyitott és 2 db 33 1/3 méteres (ez utóbbiak a vízilabda pályák hivatalos méretei) lesznek a vízilabda mérkőzések hivatalos helyszínei, 8 ezer fős lelátó hellyel.
  • Az óriás toronyugrás igazi látványosság, a hölgyek 20 méteres, a férfiak 27 méteres magasságból ugorva mutatják be gyakorlataikat. A helyszín ugyancsak csodálatos, hiszen a Parlamenttel szemben, a Batthyányi térnél építik be a Dunába a 15 méter átmérőjű, 6 méter mély medencét, 2 ezer fős lelátóval. A rakpartokon további ezrek tekinthetik meg majd a nem mindennapi látványosságot, mely a sport és a cirkusz keveréke.
  •  A nyílt vízi úszást Balatonfüreden rendezik, ahol 5, 10 és 25 kilométeren rendeznek versenyeket és 2500 fős tribün épül a szurkolóknak.

A Vizes VB a 3. legnézettebb sportesemény a világon. Magyarország, pedig még soha nem rendezett ilyen giga sporteseményt, amely az egész világ figyelmét Budapestre vonzza majd. A legutóbbi Vizes VB-t több mint 4 milliárd néző (!) követte figyelemmel a TV képernyőkön keresztül, de többszázezer turista várható helyszíni megtekintésre is.

Az uszoda megépítésén kívül, a felújítások, a rendezetlen területek rendbehozatala, kerékpárutak és kis híd építése, utak és a környezet rendbe hozása, a Margitsziget szinte teljes felújítása, a zöldfelületek megújítása, újak létesítésén kívül a már említett sok turista mellett, hozadéka a rendezvénynek a mintegy 5 ezer ember számára létrejött munkahely is.

A Masters VB-re mintegy 15 ezer fős versenyző gárdát várnak és a velük turistaként érkező családtagok, barátok, ismerősök szám is tekintélyes plusz létszámot jelentenek. Az „öregfiúk és lányok” 14 korcsoportban versenyeznek, 5 évenkénti besorolás szerint. Nem ritka a 80 év fölötti résztvevő sem.

Egy felejthetetlen, reméljük hazai sikereket hozó 1 hónap lesz a nyár „sportslágere” július, augusztusban. A jegyek nagy része mér elfogyott és állítólag egyre több jegyvásárló igény jelenik meg az interneten. A magyar sportszerető és sportsikerre vágyó nemzet, amely megbecsüli, nagyon szereti sporthőseit és nemzeti identitástudattal azonosul az érmesekkel.
Reméljük lesz okunk örülni fiaink-lányaink világra szóló sikereinek!

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.