Cikkely a budapesti Vizes VB költségeiről

Ahogy közeledik a Vizes VB időpontja (július 14-31.) úgy látnak napvilágot különböző számok a világverseny költségeit illetően. Sokan tévesen az uszoda építésének költségeibe számolják sok más amúgy is szükséges beruházás összegeit, amelyek a VB létesítményének közelében vagy az ahhoz vezető úton lesznek megvalósítva, felújítva.
Tudvalevő, hogy a Duna Aréna, mint központi létesítmény az, ami újonnan épült, de felújításra kerül a Komjádi és a Nemzeti Sportuszoda is, illetve számos más edzés helyszínül szolgáló intézmény is. E rendezvény a világ egyik legnépszerűbb, legnézettebb eseménye, amelyet hárommilliárdan tekintenek meg TV-n és a helyszínen vagy tudósításokban.
A Vizes VB-n a Duna Arénában az úszók és a műugrók versenyeznek majd, itt lesznek a vízilabda döntők. A szinkronúszók a Városligeti Műjégpályán kialakított mobil medencében, az óriás-toronyugrók, pedig a Parlamenttel szembeni oldalon a Dunában ideiglenesen kialakított medencében harcolnak az érmekért. A nyílt vízi úszóversenyek, pedig Balatonfüreden kerülnek megrendezésre. Fentieken kívül a Nemzeti Sportuszodában (Margitsziget) lesznek a vízilabda és műugró selejtezők. A VB két hetében edzés helyszínek is szükségesek, hiszen a felkészülést a verseny kezdetéig folytatni kell, amíg a versenyszám sorra nem kerül. Ezért a Komjádi, Tüske és talán a BVSC uszoda is felkészülési helyszín lehet.

Most következzék néhány szemelvény olyan beruházásokról, amelyek a Vizes VB kapcsán épülnek fel, újulnak meg, jönnek létre, amelyektől szebb lesz a város, a környezet, amit amúgy eddig elhanyagolt állapotok jellemezték.

Mintegy 9,3 milliárd Forint értékben felújításra kerül a Népfürdő és Vizafogó utca, épül gyalogos híd a Rákospatakon, készül egy gyalogos-kerékpáros út a Pesti alsó rakparton a Kossuth tér és a Duna Aréna között, elkészül a Margitsziget rekonstrukciója: gerincút új csatornázása, felújítása. Az uszoda környezete megújul (zöldfelületekkel együtt) és játszótér, fitness park épül. Megújításra kerül a Szökőkút, a Grand Hotel, a Víztorony környéke és a Kolostor környezete. A Virágoskert megújításra kerül.
E területeken kicserélik és biztonságosabbá teszik a világítással a sétányokat, a futókört, megújítják a járdákat és a zöldfelületeket. Mindezek csak a rendezvényhez közel eső területek rendezését mutatják.
Sok más hasonló és kapcsolódó beruházás lesz még a város különböző helyszínein. Azt látni kell, ezek a pénzek nem kidobott összegek, mert ezek itt maradnak a VB után is szépítik gyönyörű fővárosunkat. E területek láthatóak lesznek a TV közvetítések során több százmillió TV-néző számára, hatalmas reklámot csinálva a budapesti turizmus további fellendítéséhez.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.