2017 Budapest: a „sport világfővárosa” – 2016.11.18.

 

A 2010-ben kormányzati szinten elhatározták, hogy a sport, mint stratégiai ágazat, kiemelt támogatást kap és így az infrastruktúrájának fejlesztése mellett döntöttek. Mindezek mellett az is a kitűzött és elérendő célok közé került, hogy minél több világversenyt hozzunk Magyarországra. A kiemelt támogatás révén tízezrekkel többen sportolnak, mint annak előtte és nemcsak versenyszerűen, hanem egyaránt a szabadidős tevékenységként is.
Az infrastruktúra fejlesztés keretében közel ezer kisebb–nagyobb futballpálya épült, stadionok, uszodák létesültek. Jelenleg is több helyen zajlik sportcélú beruházás.

A világversenyek rendezése terén is nagy előre lépések történtek: számos sportág rendezhet Budapesten nagy nemzetközi eseményt. A legnagyobb eseménynek a Vizes VB számít, amely a világ figyelmének középpontjába kerül két héten keresztül: mintegy három milliárd (!) tévénézőt ültet a képernyők elé az esemény – a Nemzetközi Úszószövetség adatai szerint. A Vizes VB-n az úszás, hosszútávúszás, szinkronúszás, műugrás, szuper-toronyugrás és vízilabda versenyeknek lehetünk majd tanúi Budapesten július 14. és 30. között.

Rendezünk egy másik, nagy érdeklődésre számot tartó VB-t is, méghozzá a Judo VB-t, ami augusztus 28. és szeptember 3. között kerül megrendezésre.

A Forma-1 Nagydíj versenyeit a Hungaroring-en rendezik július 23-án.

Két csapatsportágban is rendezünk nagy eseményeket:

  • a női kézilabda Final 4 , a BL 4-es döntőjének ad otthont a főváros május 13-14. között, míg
  • a férfi vízilabda Final 6 a BL 6-os döntőjének lesz helyszíne Budapest.

Mindkettő sportágban a világelit lesz jelen.

További világversenyek közül a tornászok Ritmikus Gimnasztika Európa bajnokságát rendezzük, május 19-21. között. A birkózásban az U 23-as korosztálynak rendezhetünk Európa Bajnokságot a fővárosban május 28. és április 2. között. Ugyancsak világverseny az asztaliteniszezők ITF World Tour versenye, amely január 17-23. között kerül megrendezésre.

Minden sport rendezvény egy kis „előkészület” az olimpiai pályázat eredményhirdetése előtt, mely versenyeken „vizsgázunk” rendezésből. A NOB vezetői árgus szemekkel figyeli majd, mire vagyunk képesek a különböző sportágakban megrendezett világversenyek tekintetében, hogy képesek vagyunk-e megfelelni a szigorú követelményeknek.
Magyarország – és ezen belül Budapest – számos alkalommal bizonyította már hogy jó vendéglátó és színvonalas versenyek rendezésére képes, de most nagyon nagy a tét: az olimpia! A 2017-es Budapesti világversenyek zöme lezajlik, mire szept 17-én a NOB dönt a 2024-es nagy játékok helyszínéről.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.