A Zuglói Képviselő Testület sporttal kapcsolatos döntései – 2016.11.09

A Zuglói Önkormányzat Képviselő Testületének ülésén számos sporttal összefüggő kérdésben hoztak döntéseket. Támogatták az olimpiai játékokkal kapcsolatos – Zugló területét érintő – pályázati garanciák előterjesztését: a garancia vállalási nyilatkozatot. Az nyilatkozat a következőt tartalmazza: az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Ifjúság útja közterületet az olimpiát szervező cég, a Budapest 2024 Nonprofit tulajdonába adja térítésmentesen, kizárólagos jogokkal 2024. április 1-jétől október 30-ig – azaz esetleges budapesti olimpiát megelőző és követő néhány hónapra. Ez csak akkor lép életbe, ha Budapest megkapja a rendezés jogát, amihez a megfelelő rendelet módosításokat el kell végezni.

Az Aranycsapat Alapítvány kéréssel fordult Zuglóhoz, hogy támogassa az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeit, melyre már nem csak európai országokból, hanem Kanadából, Ausztráliából, az USA-ból, de még Afrikából is jönnek a magyar származású fiatalok, hogy sportversenyekben mérjék össze erejüket. és megismerjék az anyaország kultúráját, szokásait ezáltal kötődjenek Magyarországhoz. Tavaly hétszázötven fiatal vett részt a sporteseményeken, ami óriási siker volt.
Az Aranycsapat nemzetegyesítő tevékenységéért Prima Primissima díjat, Magyar Örökség díjat és Széchenyi díjat is kapott. Az önkormányzat 300.000,- Ft támogatást szavazott meg a versenyek támogatására.

Az 1899-ben alapított, nagy múltú Postás Sport Egyesülettel kötött szolgáltatási szerződést az önkormányzat. E szerződés tartalma szerint, a Postás SE vállalja, hogy a mindennapos testnevelés keretén belül az egyesület asztalitenisz termében oktatást végez százötven gyermek részére a Hermann Ottó Általános iskolai tanulók részére, 3. és 4. osztályosoknak, összesen 2.400.000,- Ft értékben. A hagyományos Zugló Kupa megrendezésére pedig az atlétikai versenyekre biztosít pályát 1.200.000,- Ft értékben. További szabadidő sportnapokra (évente négy alkalom) 1.400.000,- Ft értékben biztosít lehetőséget a zuglói lakosoknak.
Így összesen 5.000.000,- Ft-ért „vásárol” szolgáltatást az önkormányzat az egyesülettől, segítve ezzel anyagi nehézségei leküzdésében, cserébe oktatást és pálya használati lehetőséget szerezve.

A BVSC és az önkormányzat megállapodtak a zuglói gyermekek gyógyúszásának támogatásáról is. Ez év szeptemberétől júniusig tartó időszakra heti öt napon át havonta százharminc gyermek számára biztosítja a BVSC az uszodai sávot erre a célra. Egy gyermek heti egyszer részesül ebben a lehetőségben és ennek azért van nagy jelentősége, mert sok fiatal olyan gerincproblémákkal küzd, amelynek javítására a leghatékonyabb az úszás lehet a gyógytestnevelés mellett.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.