U21-es Foci EB Magyarországon? – 2016.09.01.

A Fővárosi Közgyűlés tárgyalta és elfogadta azt az előterjesztést, amely szerint az MLSZ megpályázza a 2019-es  U21-es (21 éves korig játszhatnak ebben a korosztályban) EB rendezési jogát. E rendezvény az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) második legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye, amelyre velünk együtt nyolc ország pályázik. A tét nagy, mivel a torna első öt helyén végző csapat automatikusan kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. Ez már a huszonkettedik U21-es EB lesz a sorban.

Az MLSZ hat magyarországi rendező várossal együtt képzeli el a pályázat elnyerését, amihez nagyban segítenek a felújított, illetve újonnan épült vidéki stadionok. A tervek szerint három csoportmérkőzést, az elődöntőt és a döntőt a budapesti Groupama Arénában rendeznék meg. A program tökéletesen illeszkedne az Európa Sportfőváros programhoz, melyet pályázat útján szintén fővárosunk nyert meg 2019-re, amely tovább növelné Budapest imázsát.

Az esetlegesen elnyert pályázatot három fél, az UEFA, az MLSZ és Budapest Főváros Önkormányzata által aláírt szerződés szentesítené.

A rendezésnek szigorú követelményei vannak, amiknek szerződésben vállaltak szerint kell megfelelni, néhány példa: infrastruktúra és helyi közterületek ingyenes biztosítása, alapvető közüzemi szolgáltatások (hulladék elszállítás, takarítás, víz, áram) ingyenes biztosítása, átfogó, a város biztonsági és védelmi koncepciójának kidolgozása, az esemény helyi szintű propagálási költségeinek fedezése – sok más feltétel mellett.

Fentebb jelölt esemény illeszkedik abba sorba, ami a következő évek világversenyek Budapesten történő rendezését illetik: 2017 Vizes VB és Judó VB, 2019 Budapest Európa Főváros számos rendezvénnyel és esetleg  U21-es foci EB, 2020 Felnőtt foci EB három csoport mérkőzés, valamint egy nyolcad döntő mérkőzés (a már addigra kész új Puskás stadionban), továbbá még számos más Világkupa, Forma 1 és egyéb világverseny.

 

Rátonyi Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.