Zuglói olimpikonok szereplése Rióban – 2016.08.27.

Fantasztikus, értékelhető és csalódást okozó eredményeket is hozott Zuglónak az olimpia, ha górcső alá vesszük sportolóink szereplését.

Mindenek előtt szögezzük le, hogy már az elismerésre és csodálatra ad okot, ha azt vesszük milyen irtózatosan nehéz volt kijutni az olimpiára. Tizenhat versenyző a kerületből ezt az akadályt leküzdve felelt meg a nehéz feltételeknek és jutott ki a világ legnagyobb sporteseményére. Csak példaként: a judósoknak két évig tartó versenysorozaton kellett pontokat gyűjteni, hogy részt vehessenek az olimpián. Elképesztő küzdelmek vártak a sportolókra, ahol egy-egy pillanat kihagyása, egy rossz mozdulat elég volt, hogy egy versenyző kiessen vagy hátrébb végezzen a remélt helyezéseknél. Pokoli nagy nyomás alatt versenyeztek mint minden olimpián – magam is megtapasztaltam edzőként -, amely terhet nem egyformán visel el mindenki. Különösen az első olimpiájukon résztvevőknek van nehéz dolga, mert hiába vett már részt világkupán, Európa és világbajnokságokon, az olimpia atmoszférájához semmi nem hasonlítható. Nem véletlen, hogy az érmesek túlnyomó többsége már második vagy akár harmadik olimpiáján szerepelt és addigra „érik be”, tudja a legjobb teljesítményét nyújtani. Ezenkívül szerencse is kell a jó teljesítmény mellé.

Mindezeket figyelembe véve kell visszatekintenünk az eredményekre és véleményt alkotni. Az biztos, azzal nem segítünk senkinek, ha elhallgatjuk a valóságot és a hurrá hangulattal a jó eredmények mellett nem említjük meg a csalódásainkat.

 

Ennek tükrében először a szuper teljesítményekről:

Szabó Gabriella                                         (zuglói lakos) kajakozó két aranyérmet nyert Rióban, a kajak kettesek és négyesek 500 m-es versenytávján. Ezzel egyúttal háromszoros olimpiai bajnokként, olimpiai ezüstérmesként, kilencszeres világ Európa bajnokként, VB ezüst és bronzérmesként, EB–ken három ezüst és egy bronzérmet szerezve minden idők legeredményesebb Zuglói sportolója lett!

Szász Emese                                              (zuglói lakos) párbajtőrvívásban aranyérmet szerzett és végre sok-sok VB-EB arany, ezüst és bronz érem után a harmadik olimpiáján nyert és feltette pályafutására a koronát, ami nem jelenti azt, hogy ezt a koronát nem tudná a jövőben tovább fényesíteni.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert      (KSI) kenu páros az 1000 m-es távon negyedik helyezést értek el. Kiválóan hajráztak, de az elejét elaludták a versenynek, ezzel sima érmet engedtek ki a kezükből. Éremesélyesként számolt velük a szakma, de nem vallottak szégyent ennek ellenére sem. Vasbányai Henrik indult kenu egyesben is, de a B futamból hibás rajt miatt kizárták.

Takács Orsolya és Illés Anna                (BVSC) vízilabdázók negyedik helyezést értek el a válogatott tagjaiként. Emlékezetes volt, a bronz mérkőzésen két másodperccel a lefújás előtt tudott kiegyenlíteni ellenük az orosz válogatott és emiatt a büntető párbajban maradtak alul, egy már megnyert mérkőzést és olimpiai bronzérmet veszítve ezáltal.

 

A közepes, de reményteli, illetve tisztes helytállással szerepelt sportolók eredményeiről:

Joó Abigél                                           (KSI) judós a női 78 kilogrammos súlycsoportban hetedik helyezést szerzett. Londonban ötödik volt. Most is megközelítette azt a helyezést, bár kis szerencsével a tudását és eddigi világversenyeken szerzett helyezéseit tekintve előrébb is végezhetett volna.

Péni István                                          (zuglói lakos) sportlövő a szabad puska összetett versenyszámban tizenkettedik, míg légpuska versenyszámban a tizenharmadik helyezésig küzdötte magát. Az Ifjúsági Olimpiai bajnok sportoló még mindig csak tizenkilenc éves, tőle már a kijutás is hihetetlenül nagy eredmény volt és a helyezései is elismerésre méltóak. Biztosak lehetünk abban, hogy még sok örömet fog nekünk szerezni a jövőben!

Kiss Balázs                                         (BVSC) birkózó, aki a kötöttfogásúak kilencvennyolc kilogrammos versenyében kilencedik helyezést ért el. Az egykori világbajnok és VB bronzérmes rendkívül sok sérüléssel küszködött, az utolsó pillanatban került csak be az olimpia csapatba., Ettől függetlenül ő maga és mi is többet reméltünk tőle.

Papp Márk                                          (BVSC) nyíltvízi hosszútáv úszó, aki a tíz kilométeres versenyszámban tizenharmadik helyezést ért el, a legutolsó pillanatban vált olimpiai résztvevővé, így az ő helytállása is dicséretes. A fiatalabbak közé tartozik, hallunk még róla az bizonyosra vehető.

Mohamed Aida                                  (zuglói lakos) vívó, a tőrvívásban tizennegyedik helyezést ért el. Hatodik olimpiáján vett részt a két gyermekes családanya és tisztességesen helyt állt a fiatalok között. Igazi küzdő, igazi példakép, aki valószínű utolsó olimpiáján vett részt Rióban.

Egri Viktória                                       (KSI) sportlövő, aki a légpisztoly versenyszámban harminchatodik helyen végzett. Az alig tizennyolcéves fiatal hölgy a győri EB-n szerzett ötödik helyével kvalifikálta magát az utolsó pillanatban a csapatba, többet nem is várhattunk tőle. Nála is igaz, mint ami a másik sportlövőnknél Péni Istvánnál: előtte a jövő!

 

És akik némi csalódást okoztak teljesítményükkel:

Tóth Krisztián                                     (KSI) judós a kilencven kilogrammosok mezőnyében végzett helyezés nélkül. VB bronzérmes volt, őt tekintették a judósok legnagyobb éremesélyesének az elmúlt időszak eredményei és előkelő világranglistás helyezése miatt.

Hidvégi Híd                                          (KSI) tornász a lólengés versenyszámban két századponttal, de kiesett, így helyezés nélkül zárt. A harmincéves tornász megannyi világversenyen volt döntős és helyezett. Berki Krisztián árnyékából kilépve itt lett volna lehetősége döntőbe kerülni és jó helyezést elérni.

Bernek Péter                                      (BVSC) úszó, aki 200 méteres gyorsúszásban a harminchetedik helyen, míg fő versenyszámában, a 400 méteres gyorsúszásban huszonegyedik helyezést ért el. A 4x 200 méteres gyorsváltót kizárták, így ott helyezés nélkül végzett. Rövidpályás világbajnokként számos EB érem tulajdonosaként többre volt hivatott, szereplése hosszabb elemzést igényel. Jövőre Budapesten lesz a vizes VB ott van lehetősége javítani.

Földházi Zsófia                                   (KSI) öttusázó, aki egyéni versenyben a huszonhetedik helyet szerezte meg a harminchat induló közül, akik kvalifikálták magukat. Az igazsághoz tartozik, hogy alig több mint két hónappal az olimpia előtt fáradságos lábtörést szenvedett el és épphogy felépült, amikor már nyakán volt az olimpia. Még ezzel együtt is rosszul szerepelt és csalódást keltő eredménnyel zárt Európa bajnokként. Szerencsére még ő is nagyon fiatal, van ideje javítani a csorbán.


Végeredményképpen a három aranyéremmel a kenusok és vízilabdás lányok negyedik helyezéseivel és az értékes, de nem pontszerző helyezésekkel Zugló büszke lehet olimpikonjaira!
A magyar olimpiai csapat nyolc aranyérméből hármat zuglóiak nyertek (több, mint 30 %-a!) és a megszerzett 110 olimpiai pontból 15,5 pontot hoztak, ami az összpontszám több, mint 10%-a. Idetartozik még, hogy az olimpiai csapat százhatvan főből állt és kereken 10 %-a volt zuglói, szám szerint tizenhat fő. Így az összevetésben az aranyérmek és a pontok számát illetően is kijelenthető: Zugló továbbra is az ország egyik sportfellegvára!

 

Írta: Rátonyi Gábor

Lektorálta: Ábrahám Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.