A minap a Fradi felújított és újonnan épült sportlétesítményeit tekinthettem meg Kubatov Gábor, az egyesület elnökének meghívására. Személyes idegenvezetésében láthattam azt, amit el sem tudtam képzelni, pedig elég régóta a sportban tevékenykedem. Évekkel ezelőtt jártam ott és lehangoló, lepusztult pályákat, épületeket, kiszolgáló helyiségeket láttam akkor a Népligeti FTC Sportközpontban.

 

Gyönyörűen parkosított, korszerű beléptető rendszerrel ellátott klubot hoztak létre, ahol a szülők külön kávézókkal, büfékkel ellátott területen várakozhatnak edzésen résztvevő gyerekeikre. Ha több gyermekes, kisgyerekkel érkező szülő jön be a területre, a kisgyermekek modern játszótéren múlathatják az időt, míg testvérük edz. A szülők leválasztása (fociról értekezem folyamatosan) az edzésekről szándékos, azért, hogy ne kiabáljanak be a pályára a gyerekeiknek és ne trágárkodjanak a pálya szélén, ami amúgy – sajnos – honos szokás minálunk, de más helyeken is. A labdarúgóknak nyugat európai színvonalú körülményeket biztosítanak: fantasztikus tudományos, sportorvosi-rehabilitációs hátteret alakítottak ki, amely rendszer teljes mértékben alkalmazza a számítógépes kontrollt minden szinten. Olyan kondicionáló termeket hoztak létre, ahol a programozható gépeken előre számítógépes rendszeren megírt edzéstervek alapján egyedül is képes a játékos az edzést végezni, melynek intenzitását az edző a gépen végzett munka után ellenőrizhet.

Az utánpótlás számára a tehetséges fiataloknak (vidéken felfedezettek számára) kollégiumot hoztak létre a területen belül, ahonnan egy bázis iskolába járnak valamennyien. Naponta mérik a teljesítményüket és ahhoz igazítják a terhelést. Ezt az idősebbeknél is így teszik. Minden arról szól, hogy aki tagja ennek a közösségnek, az a legkorszerűbb körélmények között készülhessen és csak a futballra koncentrálhasson. A rehabilitációhoz, a sérülések kezeléséhez minden nyugaton alkalmazott módszer adott és minden az eredményességet, az egészség mihamarabbi helyre állítását szolgálja.

Olyan eszközök, felszerelések állnak rendelkezésre, amelyek ma már nélkülözhetetlenek a modern sport körülményei és elvárásai között. Mindenre körültekintően alakítottak ki mindent (bent járhattam az első csapat öltözőjében is) igazi profi klubbá alakították az ország legnagyobb szurkolótáborának csapatát. Öröm volt látni azt, hogy a sportbarát kormány által nyújtott anyagi lehetőségek megteremtéséből (TAO pénz) igazi, látható (és reméljük mihamarabb eredményességben is megmutatkozó) korszerű feltételek teremtődtek meg. Ha ilyen utánpótlás bázissal és ilyen nagyszerű körülményekkel indulunk neki majd a megmérettetéseknek, akkor pár év múlva ennek látszania kell nemzetközileg is. Biztató, hogy már van ilyen is nálunk, azonban tudni kell: nem több, mint másfél éve kezdődött el a fejlesztés. Az a jóslatom, hogy a Fradi nagyon rövid időn belül a legjobb magyar csapat lesz, az utánpótlásból sok saját nevelésű játékos lesz tagja a csapatnak a sok külföldivel szemben.

Úgy remélem, hogy ilyen körülmények között a nemzetközi eredményessége is javulni fog a hazai futballnak.

Úgy legyen!

 

Rátonyi Gábor